Den ultimative staycation

Den ultimative staycation
– hold en fantastisk ferie hjemme…

Ferien står for døren, men hvorfor i grunden rejse af sted, når du kan have en alle tiders skøn ferie hjemme?! Staycation er tidens nye trend, når det gælder fornuftige ferieformer. Ordet er en sammensmeltning af det engelske stay og vacation. Med ferie på hjemme-matriklen, er der lagt op til et ferievalg, der rimer på god økonomi, mindre CO2 og fokus på det nære!

En ferie med plusser
Der kan være mange årsager til at holde ferien hjemme – eller på anden vis indenfor egne rækker – men uanset hvad, er der faktisk mange gode argumenter for, at ens egne rammer kan danne afsæt for en alle tiders super god ferie. Her har I alt, hvad I har brug for, og kender fra jeres dagligdag med ungerne. I skal ikke gå på kompromiser, eller mangle praktiske ting og remedier og I kan glæde jer over god plads i modsætning til de fleste former for hotel, kro, feriehuse, hytter, camping m.m. Rejsetid er der heller ikke noget, der hedder og med det, forsvinder spildtid og evt. stress og jag, I vil kunne opleve, når ungerne skal fragtes mange hundrede kilometer. Ikke oplever det som charmerende og givende at være undervejs.

Skab en unik hjemmeferie
Udfordringen er at skabe en uforglemmelig ferie hjemme. Det kræver først og fremmest at den, præcis som en ferietur til en hver anden destination, byder på overraskelser og elementer hverdagen ikke indeholder. Vigtigt er det især, at I sørger for rent faktisk at holde fri.
Når I skal tilrettelægge jeres allerbedste staycation er der er række forskellige måder, at gribe det an på.

Sjov for børn anbefaler dig her en række gode tips til en vellykket ”hjemmeferien”:

Ro
Lad familie og venner vide klart og tydeligt hvornår, I er ”afsted” på jeres staycation, så I får fred og ro til at være familie. Værn om jeres hjemmeferie på præcis samme måde, I ville gøre, hvis I var udrejst fra adressen fysisk. Dvs. at I ikke skal bruge tid og kræfter på unødvendige opgaver, der kan vente til jeres staycation er forbi. Hvis jeres staycaytion skal lykkes fuldt ud, er det alfa og omega, at den defineres nøje i tid og rum (også adskilt fra evt. ekstra ferie der afholdes i hjemmet), så jeres staycation bliver afholdt med fokus på, at lade batterierne op og få gode oplevelser sammen.

Forventningsafklaring
Opskriften på succes er forventningsafklaring de forskellige familiemedlemmer imellem. Lav en plan i bedste ”Olsen-bande stil” og definer hvad, I gerne vil bruge jeres Staycation til.

Prioriter! Lav evt. en ønskeseddel hvis I ikke er tilhængere af en plan med punkter for de enkelte dage. Så er det i stedet en hjælp at have en ønskeseddel med alle familiemedlemmernes ideer og ønsker til hvad, I kan lave sammen.

Luksus!
Forkæl jer selv, og sæt på denne måde kolorit på ferien. I sparer mange tusinde kroner ved at blive hjemme fra ferien. Brug nogle penge på at tage taxa, gå på cafe eller restaurant, købe lækkerier I ikke plejer at købe osv. Bring på denne måde noget særligt ind i ferien.

Overskud til ferien!
For at holde ferie 100%, er det afgørende at de daglige pligter minimeres.
•Sæt hunden i hundepension.
•Bestil et rengøringsfirma til at gøre rent forud for ferien eller et par gange undervejs.
•Kør bilen i bilvask eller bestil en decideret rengøring af den, så I kan nyde en ren bil til jeres evt. udflugter.
•Køb jer til mere færdig mad undervejs i ferien. Det kan være lige fra supermarkedets gode fastfood og halvfabrikata du nemt luner til mad fra grilbar, pizzaria eller de lidt dyrere løsninger. I kan også bestille måltidsmasser over nettet og få dagligvarer via nettet, så indkøbene er klaret mens der er ferie. Alternativt kan I gå på en lokal restaurant og nyde ferielivet.
•Lej evt. en bil, hvis I ikke har adgang til bil til daglig. Det vil føles som en stor luksus og hjælpe jer med, at opleve jeres omgivelser på en hel anden måde end I er vant til med offentlig transport eller cykler. Alternativt kan I måske låne bil et par dage.
•Send vasketøjet af sted til vaskeri, hvis det kan være en hjælp.

Hobby & interesser!
Rigtig mange børn og voksne har et hav af interesser, de gerne vil passe og pleje i hverdagen, men som de desværre ikke helt har tid til. Udnyt jeres staycation til at sætte spot på alle pragtfulde ting I hver især og sammen holder af at lave, men savner tid til i hverdagen (men se bort fra de praktiske ting for de voksnes vedkommende). Lav gerne en lang liste og køb evt. remedier ind i god tid, så ferien kan udnyttes optimalt til interesserne. Male, tegne, puslespil, perleplade, spille spil, sy, hækle, strikke, spille musik, billedredigere, lytte til musik, læse bøger, fiske, løbe, bage osv.

Nyd jeres omgivelser!
Ofte rejser vi meget langt i vores ferier, i vores iver på at samle gode oplevelser, men kender dårligt vores egen by og nærmiljøet. Vi kan med andre ord ikke se skoven for bare træer!

Et godt tip er, at besøge jeres eget turistbureau alternativt rådhus og bibliotek samt selvfølgelig her på Sjovforbørn.dk. Hent en turistguide over jeres by og attraktioner i området. I kan også få foldere, der viser vej til naturoplevelser der er ganske gratis og gode kort til cykelture. Planlæg hvilke oplevelser i jeres by og omgivelserne omkring, I kunne have lyst, at udforske. Lav gerne en plan, for henholdsvis godt og dårligt vejr (især en god idé, hvis I har en lang ferie sammen).

Byvandring i jeres egen by er en oplagt gratis – idé, og her på Sjov for børn kan du læse mere om hvordan du griber det an: http://www.sjovforborn.dk/artikler/byvandring-med-børn.asp

Temaferie
Sæt fx fokus på et land eller et emne, I brænder for! Dediker et par dage eller en hel uge af hjemmeferien til det. Indret fx en gøglerskole, et cirkus eller en familieplanteskole, hvor I fornyer haven hvis I har grønne fingre og vel at mærke elsker den slags. Hvis I holder allermest af at klippe og klistre, må I frem med malergrej og lave et hobbyværksted eller atelier.

Prøv at hoppe ud i det, I altid har drømt om at bruge (mere) tid på. Fx at lære at trylle, at eksperimentere, at blive eksperter i at bage og dekorere så lav en bageskole. Er passionen alt hvad der er græsk, kan I vælge at sole jer udenfor, lave græsk mad og låne film om de gamle grækere (fx Asterix). Drømmer I jer til sydens sol, så lav fx et par wellnessdage med fodpleje, hårkur, maske og slut af med en lækker hudlotion med lidt bronzetone. Tænd under grillen og sæt god musik på! Elsker I friluftsliv, er tiden måske inde til at inddrage ungerne i at lave en bålplads, sov ude i haven i telt et par nætter, eller tag ud over saml vilde planter til jeres måltider.

Lad jer fx inspirere af, at kigge i højskoleprogrammer, campingblade eller feriemagasiner på nettet!

”Leg ferie”
Gør som I plejer at gøre, når I ellers holder ferie! Prøv i størst mulig omfang, at få hele familien til at føle, at I er på ferie.
•Sov fx længe, hvis I plejer det. Det betyder meget for børnene at mærke, at dagene adskiller sig fra resten af ferien.
•Husk at sende postkost til jeres venner og familie, hvis det er en tradition I ellers har i forbindelse med ferie.
•Husk at tage masser af dejlige billeder, sådan som I ville gøre under enhver anden ferie.
•Lad evt. børnene få souvenirs, hvis de plejer at få det på en ferie.
•Spis evt. anderledes end I gør i hverdagene nyd at det er ferie, og lad børnene mærke det. Gå evt. på restaurant, køb pizza med hjem eller nyd en ekstra is. Tænd op for grillen og nyd sommeren.
• Italesæt jeres hjemmeferie! Glæd jer til den, nyd den fuldt ud og husk at mindes den 🙂

Gratis glæder der forsøder jeres staycation! •Biblioteket har et væld af fantastiske gratis tilbud, der er perfekte når det gælder underholdningen i jeres staycation. Læs Sjov for børns to artikler om bibliotekernes tilbud og få inspiration til at låne gratis film, bøger, spil og meget mere også via nettet. http://www.sjovforborn.dk/artikler/boernebiblioteket.asp og http://www.sjovforborn.dk/artikler/hjemmebiffen.asp
•Naturen de fleste børn elsker at være i naturen. Danske børn savner generelt at komme mere ud. Brug naturen som et gratis tilbud. Undersøg gerne via Dansk Naturfredningsforening http://www.dn.dk/ se fx under Naturkatapulten, hvor de har et hav af gode ideer til aktiviteter og familieoplevelser, men se også under lokale ture http://dn.dk/ture. Ture finder I også her på Naturstyrelsens site: http://udinaturen.naturstyrelsen.dk/udinaturen/ og ideer til naturoplevelser præsenteres her: http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Aktiv/

Se også de mange forskellige artikler på Sjov for børns site, hvor vi viser friluftsliv og natur når det er allerbedst.
Sport & motion!
Brug ferien til at få pulsen op sammen og nyd, at gøre noget godt for sundheden i fællesskab. Det kan være alt fra en lang cykeltur evt. med picnictur, vandretur, orienteringsløb og o-løb se artikel om findveji.dk på Sjov for børn: http://www.sjovforborn.dk/artikler/orienteringsloeb.asp , naturfitness i skoven vha. af naturens materialer eller naturfitness dér, hvor I finder en af de mange gratis udendørs fitnesslegeplader, børnelege og spil i det fri, Hjertejagten http://www.hjerteforeningen.dk/hjertejagten

Kirker
Selvom de fleste børn holder jul, er det ikke alle børn der kender kirken og er dus med, hvordan den ser ud. Heldigvis er de fleste kirker åbne i dagtimerne, så I kan kigge indenfor og få en dejlig oplevelse dér. Sjov for børn fortæller lidt om muligheden her: http://www.sjovforborn.dk/artikler/vejkirker.asp
Nærvær
Staycation er en meget børnevenlig familieform, der imødekommer de mindre børns behov for tryghed og kendte omgivelser. Ikke mindst er det ideelt, i forhold til at kunne lægge barnet hen at sove i sin egen seng og kunne gøre brug af evt. jeres egen bil eller cykler. Feriepengene rækker meget længere med staycation.

Mange vil synes det er positivt, at lægge sine penge i sit lokalområde, præcis som det er fint at lade flyveren stå. For børn er det en stor gave, at opleve nærmiljøet og mærke en ferie, hvor der er god tid til tingene og til, at nyde ens eget hjem, værelse og legetøjet. Med andre ord: hold med god samvittighed en staycation!

Nønne Lønne Votborg
Freelance Skribent for Sjov for børn
Juni 2013


Udgivet

i

af

Tags: